II. Hidrasyon nelerdir?
III. Su tüketimi niçin önemlidir?
IV. Günde ne kadar su içmeniz gerekiyor?
V. En iyi hidrasyon kaynakları
VI. Su ve öteki içecekler
VII. Hidrasyon mitleri
VIII. Hidrasyon ipuçları
IX.
Tipik Mevzular
Hususiyet | Hidrasyon | su | İçecek | Esenlik | Beslenme |
---|---|---|---|---|---|
Önemi | Hayat için vazgeçilmez | En mühim | Destek olabilir, sadece o denli mühim değil | İyi sıhhat için gereklidir | Temel gıdaları sağlayabilir |
En iyi kaynaklar | Su, meyve, sebze | su | Su, süt, meyve suyu, spor içecekleri | Su, meyve, sebze | Su, meyve, sebze |
Dehidratasyonun riskleri | Baş ağrısı, bitkinlik, baş dönmesi, kabızlık | Hafifçe susuzluk | Daha şiddetli dehidratasyon | Sıcaklık çarpması, böbrek taşı, kabızlık | Kifayetsiz beslenme |
Ne kadar içilmeli | Günde 8 bardak | Günde 8 bardak | Aktivite düzeyine bağlı olarak değişmiş olur | Günde 8 bardak | Yaşa, cinsiyete, aktivite düzeyine göre değişiklik gösterir |
II. Hidrasyon nelerdir?
Hidrasyon, vücuttaki su dengesini koruma sürecidir. Su hayat için gereklidir ve insan vücudunun ortalama %60'ını oluşturur. Su, gıdaları ve oksijeni hücrelere taşımaya, atık ürünleri uzaklaştırmaya ve vücut sıcaklığını düzenlemeye destek sağlar.
Susuz kaldığınızda, vücudunuz muntazam emek vermesi için kafi suya haiz olmaz. Bu, bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık şeklinde bir takım sıhhat sorununa yol açabilir. Ciddi durumlarda, susuzluk ölümcül bile olabilir.
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Ek olarak meyve suyu, süt ve çorba şeklinde öteki sıvılardan da hidrasyon alabilirsiniz. Sadece bu sıvıların su kadar nemlendirici olmadığını belirtmek önemlidir.
Yeterince su içip içmediğinizden güvenilir değilseniz, dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç işaret vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Ağız kuruluğu
- Koyu renkli idrar
- Baş ağrıları
- Kabızlık
- Tükenmişlik
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız daha çok su içmeniz önemlidir.
III. Su tüketimi niçin önemlidir?
Sıhhatli bir vücudu korumak için hidrasyon esastır. Su, vücut ağırlığımızın %60'ından fazlasını oluşturur ve aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar:
* Hücrelere gıda ve oksijen taşınması
* Vücuttan atık mamüllerin uzaklaştırılması
* Vücut ısısını düzen
* Eklem yağlama
* Organ ve dokuların korunması
Susuz kaldığınızda vücudunuz muntazam çalışamaz. Bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık şeklinde semptomlar yaşayabilirsiniz. Şiddetli olaylarda, susuzluk organ hasarına ve hatta ölüme yol açabilir.
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz. Ek olarak meyve suyu, süt ve çorba şeklinde öteki sıvılardan da su alabilirsiniz.
Kafi su içip içmediğinizden güvenilir değilseniz, aşağıdaki emarelere dikkat edin:
* Susadığınızı hissediyorsunuz
* İdrarınız koyu sarı yahut kahverengiyse
* Cildiniz kuru yahut dudaklarınız çatlamışsa
* Bitkin yahut bitkinsiniz
* Baş ağrınız yahut kas kramplarınız var ise
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız daha çok su içmeniz önemlidir.
IV. Günde ne kadar su içmeniz gerekiyor?
Günlük içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz şeklinde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Aktifseniz yahut sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, susuz kalmamak için daha çok su içmeniz gerekebilir. Bilakis, hareketsizseniz ve soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, daha azca su içerek yönetim edebilirsiniz.
Ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, doktorunuzla görüşmeniz iyi bir fikirdir. Bireysel hidrasyon ihtiyacınız olan şeyleri belirlemenize destek olabilirler.
V. En iyi hidrasyon kaynakları
En iyi hidrasyon kaynakları su, süt ve meyve sularıdır. Bu içeceklerin tüm bunlar su içinde ne olduğu bakımından yüksektir ve hidrasyon için mühim olan temel gıdaları sağlar.
Su, kalorisiz ve ilave şeker içermediği için en iyi hidrasyon deposudur. Ek olarak vücut tarafınca hızla emildiği için hidrasyonlu kalmanın en müessir yoludur.
Süt, su içinde ne olduğu yüksek olduğu ve protein, kalsiyum ve öteki gıdaları sağlamış olduğu için bir öteki iyi su deposudur. Sadece süt, vücudu nemlendirmede su kadar müessir değildir şu sebeple emilmesi daha uzun süre gelir.
Meyve suları da iyi bir sıvı deposudur, sadece fazlaca fazla şeker içerebileceğinden ölçülü tüketilmelidir. Meyve suları ek olarak vücudu sulandırmada su kadar müessir değildir, şu sebeple emilmeleri daha uzun süre gelir.
Öteki iyi hidrasyon kaynakları içinde spor içecekleri, enerji içecekleri ve çay bulunur. Sadece bu içecekler fazlaca fazla şeker ve kafein içerebileceğinden ölçülü tüketilmelidir.
Bir hidrasyon deposu seçerken, bireysel ihtiyacınız olan şeyleri ve tercihlerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kalorisiz ve şekersiz bir seçenek arıyorsanız, su en iyi seçimdir. Protein ve öteki gıdaları elde eden bir meşrubat arıyorsanız, süt iyi bir seçenektir. Vantilatör ve leziz bir meşrubat arıyorsanız, meyve suyu iyi bir seçenektir.
Hidrasyon ihtiyaçlarınız kesinlikle, sizin için doğru olan bir meşrubat vardır. Susuzluğunuzu gidermek ve sıhhatli kalmak için gün süresince bolca sıvı tükettiğinizden güvenilir olun.
VI. Su ve öteki içecekler
Su, kalorisiz olması, eklenmiş şeker içermemesi ve vücut tarafınca hızla emilmesi sebebiyle en iyi hidrasyon deposudur. Soda, meyve suyu ve spor içecekleri şeklinde öteki içecekler de hidrasyon sağlayabilir sadece çoğu zaman kg alımına ve öteki sıhhat problemlerine katkıda bulunabilen eklenmiş şeker ve kalori ihtiva ederler.
Genel hatlarıyla, birincil hidrasyon kaynağınız olarak suyu kura çekmek en iyisidir. Sadece, öteki içeceklerin daha iyi bir seçim olabileceği birtakım durumlar vardır, mesela:
- Egzersiz yaptığınızda ve elektrolitleri yenilemeniz gerektiğinde
- Hasta olduğunuzda ve susuz kalmamanız gerektiğinde
- Zayıflamaya çalıştığınızda ve kalori alımınızı sınırlamanız gerektiğinde
Öteki içecekleri seçerken, şeker ve kalorisi düşük olanları tercih etmek önemlidir. Birtakım iyi seçimler şunlardır:
- Şekersiz çay
- Maden suyu
- Süt
- Rejim soda
Ek olarak alkol ve kafeinli içecekler şeklinde birtakım içeceklerin aslına bakarsak sizi susuz bırakabileceğini de belirtmek önemlidir. Bu yüzden, bilhassa susuz kalmamaya çalışıyorsanız, bu içeceklerin tüketimini sınırlamak en iyisidir.
VII. Hidrasyon mitleri
İnsanların sıvı alımları hikayesinde sağlıksız seçimler yapmasına yol açabilecek birçok hidrasyon efsanesi vardır. İşte en yaygın hidrasyon efsanelerinden bazıları:
- “Bir tek susadığınızda su içmeniz icap eder.”
- “Kahve ve çay susuzluğa sebep olur.”
- “Günde sekiz bardak su içmeniz gerekiyor.”
- “Sporcu içecekleri sıvı alımı açısından sudan daha iyidir.”
- “Oldukça fazla su içemezsin.”
Bu mitler zararı olan olabilir şu sebeple insanların fazlaca azca yahut fazlaca fazla su içmesine yol açabilir. Sıvı alımınız ile alakalı sıhhatli seçimler yapabilmeniz için hidrasyon ile alakalı gerçekleri bilmeniz önemlidir.
Su içme ipuçları
İşte susuzluğunuzu gidermeye yönelik birkaç ipucu:
- Susamasanız bile gün süresince bolca su için.
- Günde sekiz bardak su içmeyi hedefleyin, sadece bu miktarı aktivite seviyenize ve iklime gore ayarlayın.
- Su içinde ne olduğu yüksek olan meyve ve sebzeler şeklinde sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılayan gıdaları tercih edin.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabilecek şekerli ve alkollü içeceklerden uzak durun.
- Şayet susadığınızı hissediyorsanız, bir sonraki içeceğe geçmeden ilkin bir bardak su için.
- Şayet egzersiz yapıyorsanız yahut başka yorucu aktivitelerde bulunuyorsanız, terleme kanalıyla kaybettiğiniz sıvıları geri kazanmak için her zamankinden daha çok su için.
- Hastaysanız yahut ateşiniz var ise, susuzluğunuzu gidermek için normalden daha çok su içmeniz gerekebilir.
Bu ipuçlarını takip ederek hem susuzluğunuzu giderebilir bununla beraber sıhhatli kalabilirsiniz.
IX.
Netice olarak, su bir çok insan için en iyi hidrasyon deposudur. Kalorisizdir, ferahlatıcıdır ve kolayca erişilebilirdir. Sadece, egzersiz yaparken yahut hasta olduğunuzda olduğu şeklinde öteki içeceklerin daha iyi bir seçim olabileceği birtakım durumlar vardır. Susuz kalmamak ve sıhhatli kalmak için bolca sıvı içtiğinizden güvenilir olun.
S: Sıvı alımı için hangisi daha iyidir: su mu yoksa içecekler mi?
A: Su en iyi hidrasyon deposudur. Kalorisizdir, ilave şeker içermez ve vücut tarafınca kolayca emilir. Öte taraftan içecekler, sizi susuz bırakabilecek ilave şeker, kalori ve öteki içerikler içerebilir.
S: Her gün ne kadar su içmeliyim?
A: Genel kaide, günde sekiz bardak su içmektir. Sadece, bireysel ihtiyaçlarınız aktivite seviyenize, iklime ve sıhhat durumunuza bağlı olarak değişebilir.
S: Bolca sıvı tüketmenin yararları nedir?
Su içmek genel sağlığınız için eğer olmazsa olmazdır. Sıhhatli bir vücut ısısını korumaya, eklemleri yağlamaya, organları ve dokuları korumaya ve gıdaları ve oksijeni hücrelere taşımaya destek sağlar.
S: Susuz kalmanın riskleri nedir?
Susuz kalma, bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık şeklinde bir takım sıhhat sorununa niçin olabilir. Ciddi durumlarda, susuz kalma nöbetlere, komaya ve hatta ölüme yol açabilir.
S: Egzersiz yaparken susuzluğumu iyi mi giderebilirim?
Egzersiz yaptığınızda ter kanalıyla sıvı kaybedersiniz. Bu sıvıyı egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında su yahut öteki sıvıları içerek yenilemek önemlidir.
S: Hasta olduğumda iyi mi sıvı kaybımı giderebilirim?
Hasta olduğunuzda, kusma ve ishal kanalıyla sıvı kaybedebilirsiniz. Bu sıvıyı su yahut öteki sıvılarla değişiklik yapmak önemlidir. Ek olarak, terleme ve kusma kanalıyla kaybettiğiniz mineralleri geri kazanmanıza destek olması için bir elektrolit takviyesi almanız gerekebilir.
0 Yorum